1
استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران،ایران
2
دانشیار گروه فلسفه دانشکده ی علوم انسانی دانشگاه آزاد تهران شمال
چکیده
اساساً در متن و کانون نظام فلسفی هگل، فلسفه روح او قرار دارد. هگل در پدیدارشناسی روح، تلاش کرده است تا حرکت روح و سرمنزلهای آن در تاریخ را مورد واکاوی قرار دهد. از منظر هگل، تاریخ جهان، تاریخ حرکت روح به سمت عقلانی شدن است. در واقع حرکت روح در تاریخ حرکتی خردگرایانه و عقلانی است و در هر منزل از تاریخ ما شاهد تعامل روح با تاریخ واقعی و عینی از یک سو و تاریخ فردی و آزادی فرد از سوی دیگر هستیم. تعامل این دو، سرانجام در روح مطلق که همان آزادی است، تحقق مییابد. بنابراین میتوان صورتبندی حقیقی روح مطلق را در تاریخ مشاهده کرد. روح مطلق از نظر هگل، منزلگاهی است که همه حقایق ازلی تاریخی در آن به شکوفایی و تحقق غایی خود میرسند. به عبارت دیگر، روح مطلق، همان پرندهای است که آزادانه بر دشتها و تپههای تاریخ پرواز میکند. در فلسفه هگل، روح مطلق بدون آزادی امکان تحققِ ذات حقیقیاش را از دست خواهد داد. در واقع آزادی عنصر حیاتی و قوامبخش فلسفه روح هگل است. بیگمان در فلسفه هگل، همه امور، نسبتی با آزادی در مقام پدیدارکننده روح مطلق در دیالکتیک تاریخ دارند. بنابراین در تحقیق حاضر که بر اساس روش توصیفی-تحلیلی صورت گرفته است، ضمن تلاش برای تشریح فلسفه روح هگل، به ویژه روح فردی، عینی و مطلق، به جایگاه و ضرورت آزادی در فلسفه روح هگل اشاره خواهد شد.
شیوایی, حامد, اسلامی, شهلا, مصطفوی, شمس الملوک. (1400). مطالعه ای در باب جایگاه و ضرورت آزادی در معرفت شناسی نزد هگل. پژوهشهای معرفت شناختی, 10(22), 27-43.
MLA
حامد شیوایی; شهلا اسلامی; شمس الملوک مصطفوی. "مطالعه ای در باب جایگاه و ضرورت آزادی در معرفت شناسی نزد هگل". پژوهشهای معرفت شناختی, 10, 22, 1400, 27-43.
HARVARD
شیوایی, حامد, اسلامی, شهلا, مصطفوی, شمس الملوک. (1400). 'مطالعه ای در باب جایگاه و ضرورت آزادی در معرفت شناسی نزد هگل', پژوهشهای معرفت شناختی, 10(22), pp. 27-43.
VANCOUVER
شیوایی, حامد, اسلامی, شهلا, مصطفوی, شمس الملوک. مطالعه ای در باب جایگاه و ضرورت آزادی در معرفت شناسی نزد هگل. پژوهشهای معرفت شناختی, 1400; 10(22): 27-43.